KatafalkAfscheid op menselijke maat.
Die laatste momenten mag je er nog zijn en gezien worden.
Locatie: Leiden
Opdracht: Ontwerp

Deze speciale situatie vereist een maatwerk oplossing voor het snel kunnen wisselen en aanpassen van representatieve opstellingen in de rouwkamers.
De ontwerp opdracht een verrijdbare katafalk waarin mensen representatief op stretcher snel en efficiënt ter afscheid aangeboden worden. Een kist ontneemt je direct je menselijke vorm, het interieur van de katafalk is ruim waardoor de vorm van het lichaam zichtbaar blijft, soms afgedekt door een geruisloos schuifbaar en gewelfd glaspaneel.
Uitstulpende randen omzomen als vleugels van gesatineerd beukenhout de verscheidene. Door de wijze van opbaren, hoofd licht omhoog hellend tussen de breed uitlopende welvingen ligt de focus op het gezicht.
De gewelfde vormen creëren een warme en verzachtende ambiance voor een waardig en respectvol afscheid met een natuurlijk geschapen afstand en ergonomische ondersteuning bij het afscheid.
Met het afgeronde paneel bij het hoofdeinde doet het aan als een tijdloze sarcofaag met ruimte voor bloemen, foto’s etc. warm, ruimtelijk en menselijk.
Contact